فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت پرستاری
سال ششم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/17
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدرضا اردلان، رقیه بهشتی راد صفحات 9-19
    مقدمه
    تلاش موثر در جهت کاهش تعارضات سازمانی و افزایش سلامت روان کارکنان به معنی تمرکز بر موفقیت در عملکرد افراد سازمان است. باتوجه به شرایط بسیار متحول بیمارستان ها و لزوم اثربخشی آنها، به کارکنانی نیاز است که عملکرد مناسبی برای سازمان داشته باشند.
    هدف
    بررسی نقش و اسطه ای سلامت روان در ارتباط بین تعارض سازمانی و عملکرد سازمانی در بین پرسنل بیمارستان‏های خصوصی شهر همدان بوده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های توصیفی- همبستگی با استفاده از روش تحلیل مسیر بوده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه پرسنل بیمارستان های خصوصی شهر همدان بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم 142 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار اصلی گردآوری داده ها سه پرسشنامه استاندارد سلامت روان، تعارض سازمانی و عملکرد سازمانی است که محاسبه پایایی آنها با استفاده از آلفاکرونباخ به ترتیب (0/85، 0/91 و 0/92) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS16 و Lisrel8/8 استفاده شد.
    یافته ها
    آنالیز داده ها نشان داد که اثر مستقیم تعارض سازمانی بر عملکرد سازمانی منفی و معنادار (0/48) است، اما اثر مستقیم سلامت روان بر عملکرد سازمانی مثبت و معنادار (0/55) است. اثر غیرمستقیم تعارض سازمانی بر عملکرد سازمانی با نقش و اسطه‏ای سلامت روان (0/18-) منفی و معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    بطور روشن به مدیران سازمان های بهداشتی - درمانی پیشنهاد می شود که به صورت اثربخش تعارض سازمانی را مدیریت نمایند تاضمن ارتقاء سلامت روان پرسنل، عملکرد سازمانی آنها را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: تعارض سازمانی، سلامت روان، عملکرد سازمانی
  • سید محمد طباطبایی نسب، مهدی سبک رو، محمد باقر فلاحی صفحات 20-31
    مقدمه
    پرستاران بطور مداوم با مشکل تعارض کار و زندگی شخصی مواجه هستند. مدیران با شناسایی نوع و میزان تاثیر سرمایه روانشناختی بر تعارض کار- خانواده و دلبستگی کاری پرستاران، می توانند گام های موثری در جهت عملکرد بالاتر پرستاران در بیمارستان بردارند.
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر سرمایه روانشناختی بر دلبستگی کاری با نقش میانجی تعارض کار- خانواده پرستاران انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را (354) نفر از پرستاران بیمارستان شهدای کارگر یزد در سال (1396) تشکیل دادند، که براساس حجم نمونه محاسبه شده با استفاده از فرمول کوکران، (185) نفراز آنها، از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه استاندارد سرمایه روانشناختی، (لوتانزو همکاران 2007) تعارض کار- خانواده (نتمایرو همکاران1996) و دلبستگی کاری(شافلی و همکاران2002) استفاده شد، که روایی آن ها از طریق روایی محتوایی و روایی سازه بررسی، و پایایی آن ها از طریق آلفای کرونباخ (برای کلیه متغیر های پژوهش بالاتر از 0/70) تایید شد. تحلیل داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار Amos انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد سرمایه ی روانشناختی بر دلبستگی کاری با ضریب (0/731) تاثیر مستقیم دارد. سرمایه ی روانشناختی بر تعارض کار به خانواده با ضریب (0/295-) و بر تعارض خانواده به کار با ضریب (0/362-) تاثیر منفی دارد. همچنین تعارض کار به خانواده و خانواده به کار در تاثیر سرمایه روانشناختی بر دلبستگی کاری، نقش میانجی ایفا می کنند.
    نتیجه گیری
    سرمایه روانشناختی می تواند عامل مناسبی جهت کاهش تعارض کار- خانواده و افزایش دلبستگی کاری باشد. لذا، پیشنهاد می گردد مسوولین بیمارستان گام های موثری در جهت حفظ و ارتقاء سرمایه روانشناختی پرستاران بردارند.
    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، تعارض کار، خانواده، دلبستگی کاری، پرستاران
  • امیر قاسمیان، سید مجتبی حسینی، مهرنوش جعفری، مهری سیدجوادی صفحات 32-41
    مقدمه
    با توجه به اهمیت مراکز بهداشت و درمان و مدیریت بهداشت و درمان در شرایط و قوع تهدیدات و بحران ها، دشمنان جهت مختل نمودن یک کشور، این مراکز را مورد هدف خود قرار می دهند که در این خصوص یکی از بهترین روش های مقابله پدافند غیرعامل می باشد.
    هدف
    هدف این مطالعه بررسی آگاهی مدیران ارشد بیمارستان های استان اردبیل در مورد پدافند غیرعامل در سال 1394 بوده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی است که بر روی 45 نفر از مدیران ارشد انجام شده است. روش نمونه گیری سرشماری بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته پنج قسمتی بود، برای تعیین روایی پرسشنامه از روایی صوری و محتوایی استفاده شد که نسبت روائی محتوا با نمره (0/79) و بالاتر برای پذیرش آیتم ها مدنظر قرار گرفته شد و برای تعیین پایایی از آلفاکرونباخ استفاده شد (0/84). تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده ازنرم افزار SPSS23 و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی کای اسکوار انجام گرفت.
    یافته ها
    بیشتر نمونه های مورد مطالعه مذکر(82/2درصد) و در محدوده سنی 40-36 بودند. میانگین سابقه مدیریت (5/2) سال بود. تنها (28/9درصد) از مدیران درخصوص کلیات پدافند غیرعامل، (31/1) درصد درخصوص اصول پدافند غیرعامل، (13/3) درصد درخصوص معیار اولویت بندی مراکز درمانی و (22/2) درصد درخصوص معیار کاهش آسیب پذیری نیروی انسانی میزان آگاهی در سطح خوب داشتند. سطح آگاهی مدیران در هر چهار حیطه مذکور با هیچ کدام ازمشخصات دموگرافیکی رابطه آماری معناداری نداشت(0/05≤ P).
    نتیجه گیری
    با توجه به آگاهی در سطح نامطلوب اکثریت مدیران ارشد بیمارستان های استان اردبیل به عنوان یک استان مرزی، پیشنهاد می شودکه آموزش از سطح مدیران و متخصصین شروع گردد و به تدریج به سایر پرسنل توسعه یابد.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، بیمارستان، مدیران ارشد
  • فرناز بیوک زاده، حسن ناوی پور، زهره ونکی، مرضیه عصاره صفحات 42-52
    مقدمه
    مدیران پرستاری متناسب با توسعه سازمان ها باید بیشتر به مسئله تعهد کارکنان توجه داشته باشند تا بتوانند مشکلات نیروی انسانی شاغل را به روش مناسبی جهت دستیابی به اهداف سازمان حل کنند. هوش هیجانی آنان نقش یک و اسطه دارد که تنظیم آن منجربه توانایی مدیریت و بهبود عملکرد و ظایف می شود.
    هدف
    این مطالعه تعیین تاثیر برنامه ی طراحی شده بهسازی هوش هیجانی مدیران پرستاری بر تعهد سازمانی پرستاران بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی بوده که در سال (1395) مداخله آن بر مبنای مدل هوش هیجانی بار-آن (1982) در (8) جلسه آموزشی رسمی و به مدت (2) ماه پیگیری و نظارت غیرمستقیم با بررسی و تحلیل موقعیت های رفتاری مدیران پرستاری (15نفر) در گروه آزمون اجرا شده است. تاثیر برنامه بهسازی در دوگروه آزمون و کنترل بر تعهد سازمانی پرستاران شاغل در دو بیمارستان قبل و بعد از مداخله بررسی شده و نمونه گیری به صورت تمام شماری) گروه آزمون 94 و گروه کنترل 108نفر پرستار (و با یکدیگر همسان شده بودند. انتخاب بیمارستان ها و تخصیص آنها به دوگروه تصادفی بوده است. پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و مایر(1990) استفاده شده (با آلفای کرونباخ: 0/95) و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS16 و آزمون های آماری کای دو، تی تست و آزمون علامت و یلکاکسون استفاده شد.
    یافته ها
    آزمون من ویتنی نشان داد قبل از مداخله بین دو گروه آزمون و کنترل پرستاران از نظر میانگین نمره تعهدسازمانی (کل) تفاوت آماری معنی داری وجود ندارد (0/896=P)و دو گروه از این نظر همسان بودند. اما بعد از مداخله بین دو گروه آزمون و کنترل از نظر میانگین نمره تعهدسازمانی (کل) تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (0/001>P).
    نتیجه گیری
    به مدیران آموزشی بیمارستان ها پیشنهاد می شود که از این برنامه برای بهسازی مدیران پرستاری استفاه نمایند تا اثرات آن منجر به بهبود رفتارهای سازمانی پرستاران شود.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، بهسازی مدیران، هوش هیجانی، پرستاران، مدیران پرستاری
  • حبیب شارعی نیا، راضیه خلیلیان، طاهره بلوچی بیدختی، حمید جوادی، مهدی حسینی صفحات 53-63
    مقدمه
    کارکنان اورژانس پیش بیمارستانی اولین کسانی هستند که موقعیت های استرس زا تجربه می کنند و این استرس طولانی مدت منجربه فرسودگی شغلی می شود که یکی از عوامل اساسی در کاهش کارایی و از دست رفتن نیروی انسانی است.
    هدف
    این مطالعه بررسی ارتباط بین رضایت مندی شغلی و فرسودگی شغلی در کارکنان اورژانس پیش بیمارستان بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی، که در سال (1394) انجام گرفت، (100) نفر از کارکنان اورژانس پیش بیمارستانی شاغل در پایگاه های شهری و جاده ای دانشگاه علوم پزشکی گناباد به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. رضایت شغلی و فرسودگی شغلی به ترتیب با پرسشنامه های رضایت شغلی (Job Descriptive Index) و فرسودگی شغلی ماسلاچ ارزیابی و امتیازات حاصل با نرم افزار SPSS نسخه (20) و با استفاده از روش های آماری توصیفی و تحلیلی (آزمون های پیرسون، آنووا و تی تست) تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره فرسودگی شغلی(7/54±18/14) و رضایت شغلی(0/70±2/93) به دست آمد که بیشترین رضایت مندی افراد مربوط به ارتباط با همکاران (0/88 ± 3/53) و کمترین رضایت مندی مربوط به حقوق و مزایا (0/75 ± 2/08) بود. میانگین نمره خستگی هیجانی (11/22 ± 24/53)، مسخ شخصیت(4/94 ± 10/60) و کفایت شخصی (19/29±6/48) به دست آمد که خستگی هیجانی و مسخ شخصیت در سطح متوسط و کفایت شخصی در سطح بالا برآورد شدند. طبق آزمون آماری پیرسون رابطه معنادار و معکوسی بین رضایت شغلی با خستگی هیجانی (0/0001= P) و مسخ شخصیت (0/04=P) وجود داشت. اما بین رضایت شغلی و کفایت شخصی رابطه آماری معناداری را نشان نداد (0/36=P).
    نتیجه گیری
    سیاست گذاران سیستم بهداشتی درمانی می توانند با توجه بیشتر به حقوق و مزایا که باعث افزایش رضایت شغلی این افراد می شود میزان خستگی هیجانی، مسخ شخصیت و کفایت شخصی آنها را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، فرسودگی شغلی، اورژانس پیش بیمارستانی
  • محبوبه صفوی، سید مهدی عبدالهی، مریم سلمانی مود، حسین رحیمی، منیژه نصیری زاده صفحات 64-72
    مقدمه
    کاهش رضایت شغلی پرستاران موجب عدم انجام صحیح عملکرد پرستاران و در نهایت به اهداف سازمان (بیمارستان ها) می شود.
    هدف
    تعیین رابطه رضایت شغلی پرستاران و کیفیت عملکرد آنان در بیمارستان های شهر بیرجند در سال (1391) بوده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی (100) پرستار شاغل انجام شد. برای بررسی کیفیت عملکرد پرستاران از پرسشنامه دارای 7حیطه) مسوولیت پذیری و پاسخگویی، تداوم و تبحر، کاربرد دانش مهارت و چگونگی قضاوت، اخلاقیات حرفه ای، ارتباطات و مشارکت حرفه ای، مدیریت و رهبری، کیفیت مراقبت، خودکنترلی و ارزیابی عملکرد) استفاده شدکه پایایی آن با روش باز آزمایی (0/86) بود. این پرسشنامه توسط (31) سرپرستار برای پرستاران تکمیل شده است. همچنین از پرسشنامه رضایت شغلی پرستاران دارای (35) سوال در (8 )حیطه (رضایت از شرایط کار، امنیت شغلی، رضایت از حقوق و مزایا، ارتباط با همکاران، نظارت و سرپرستی، شیوه ها و سیاست های مدیریت، موقعیت شغلی و ارتباط شغلی با زندگی شخصی) استفاده شد که ضریب آلفای کرونباخ آن برابر با (88/0) بود. داده ها با استفاده ازروش های آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن و آنالیز واریانس یک طرفه) توسط نرم افزار SPSS و یرایش 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    (75%) پرستاران به میزان متوسطی رضایت شغلی داشتند و (60%) آنها از دیدگاه سرپرستاران نمره ارزشیابی خوبی در کیفیت عملکرد کسب نمودند. ضریب همبستگی نشان داد که رابطه مثبت و معنی داری بین رضایت شغلی و کیفیت عملکرد پرستاران برقرار است (0/03=P). بین رضایت شغلی با عملکرد پرستاران و مولفه های مسوولیت پذیری، تداوم در تبحر، کاربرد دانش و مهارت، اخلاقیات حرفه ای و کیفیت مراقبت رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    به مدیران پرستاری پیشنهاد می شود که برای ارتقاء عملکرد پرستاری به جنبه های دیگر آن از جمله ارتباطات و مشارکت حرفه ای، مدیریت و رهبری، خودکنترلی و ارزیابی عملکرد و ارایه بازخورد به پرستاران توجه بیشتری کنند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، کیفیت عملکرد، پرستار
  • هومان منوچهری، فریبا شهاب لواسانی، فروزان آتش زاده شوریده، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 73-82
    مقدمه
    اولین و مهم ترین منبعی که کارکنان درخصوص اجرا یا عدم اجرای عدالت در سازمان با آن مواجه هستند، سرپرست یا مدیر مستقیم فرد است که به نوعی نسبت به کارکنان اختیار تام دارد.
    هدف
    این پژوهش، تعیین رابطه سبک رهبری سرپرستاران و عدالت سازمانی درک شده توسط پرستاران بوده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه ی توصیفی می باشد که در سال 1393 در بیمارستان های آموزشی عمومی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شده است. از پرسشنامه ی بررسی سبک رهبری شبکه مدیریت بلیک و موتون (1960) برای سرپرستاران و از پرسشنامه ی عدالت سازمانی نیهوف و مورمن (1993) برای پرستاران استفاده شد. تعداد (50) سرپرستار که با روش تمام شماری استفاده شد و (336) پرسشنامه برای پرستاران در دسترس در بخش ها توزیع گردید. پایایی پرسشنامه ی «شبکه مدیریتی بلیک و موتون» با استفاده از روش آلفای کرونباخ (0/85= α) و با استفاده از روش آزمون باز آزمون (0/90= r) به دست آمد. آلفای کرونباخ جهت پایایی پرسشنامه ی «عدالت سازمانی» برای کل ابزار (0/93) تعیین شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه20 و با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه، توکی، آنووا، کروسکال و الیس، تی مستقل انجام شد.
    یافته ها
    بیشترین تعداد پرستاران (78%) تحت سبک رهبری تیمی قرار داشتند و با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه اختلاف میانگین درک پرستاران از عدالت سازمانی در 4 گروه سبک رهبری معنی دار بود (0/031=P). میانگین عدالت سازمانی (2/75) در سبک باشگاهی بیشتراز سایر سبک ها بود.
    نتیجه گیری
    به پرستاران پیشنهاد می شود که دامنه سبک رهبری خود را توسعه دهند تا اداراک پرستاران از عدالت سازمانی بهبود یابد.
    کلیدواژگان: پرستار، سبک رهبری، سرپرستار، شبکه مدیریت، عدالت سازمانی
  • مهربان کشمیری، زهره ونکی، ربابه معماریان صفحات 83-93
    مقدمه
    تحقیقات تاثیر آموزش مداوم را در تغییر عملکرد پرستاری تایید نکرده اند. یکی از رویکرد های مدیریتی دراین مورد پردازش عمیق و دقیق به فرایند آموزش مداوم است.
    هدف
    این مطالعه تعیین میزان تاثیر اجرای «الگوی آموزش مداوم مشارکتی مبتنی بر صلاحیت» بر کیفیت مراقبت های پرستاری ویژه جراحی قلب باز بزرگسالان است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی است و نمونه های پژوهش، پرستاران بخش های مراقبت ویژه جراحی قلب باز بیمارستان قلب و عروق شهید رجایی تهران در سال (1395) هستند که به صورت غیرتصادفی و در دو گروه آزمون (از طریق تمام شماری) و کنترل متناظر (با استفاده از روش آماری پیشرفته «تطبیق نمره گرایش» SMD) انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، شامل چک لیست مشاهده ای عملکرد پرستاران و برگه ثبت علایم، و قایع و گزارش پرستاری در بخش مراقبت های ویژه جراحی قلب باز بود که توسط پژوهشگر ساخته شد و روایی آن از طریق روایی محتوی و پایایی، از طریق پایایی هم ارز (85/0=r) مورد بررسی قرار گرفت. برنامه طراحی شده براساس «الگوی آموزش مداوم مشارکتی مبتنی بر صلاحیت» شامل (9) مرحله: تشکیل هسته آموزش، آماده سازی محیط، آماده سازی منابع، ایجاد توانمندی آموزشی مجریان آموزش، نیازسنجی آموزشی مشارکتی، طراحی آموزشی، اجرا، نظارت آموزشی و دادن بازخورد مناسب و ارزشیابی بوده که به صورت کاملا عملیاتی به مدت (9) ماه انجام شد. چک لیست ها قبل و بعد از مداخله در دو گروه آزمون و شاهد در سه نوبت توسط همکار پژوهشگر تکمیل شد و داده ها از طریق برنامه آماری SPSS22، با آزمون های من ویتنی و یلکاکسون و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    مقایسه ی میانگین کیفیت مراقبت پرستاران در دو گروه آزمون و شاهد با توجه به آزمون آماری من ویتنی قبل از مداخله، تفاوت معنادار نشان نداد (05/0P).
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود که برنامه های آموزش مداوم براساس «الگوی آموزش مداوم مشارکتی مبتنی بر صلاحیت» در بخش های جراحی قلب باز اجرا شود تا به بهبود صلاحیت علمی و مهارتی پرستاران بیانجامد.
    کلیدواژگان: الگوی آموزش مشارکتی مبتنی بر صلاحیت، جراحی قلب باز، کیفیت مراقبت پرستاری
  • سید حمید سید باقری، هادی خوشاب، آقای مصطفی مهدیزاده، آقای مجتبی یعقوبی پور، خانم محیا خوشاب صفحات 94-103
    مقدمه
    قوانین پرداخت مبتنی بر عملکرد و ارتقاء بهره وری در اثربخشی اقدامات بهداشتی، رضایت شغلی و کیفیت زندگی پرستاران مهم است. اما تاثیر برنامه های اجرایی آنها همیشه با چالش روبروست.
    هدف
    بررسی اجرای قانون ارتقاء بهره وری و طرح پرداخت مبتنی بر عملکرد و رضایت شغلی پرستاران است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی در دو مرحله به فاصله (4) سال (1391 و 1395) رضایت شغلی (500) پرستارسنجیده شد که از (17) مرکز درمانی دانشگاهی استان سیستان بلوچستان و (14) مرکز درمانی دانشگاهی استان کرمان، با روش نمونه گیری به صورت سهمیه ای انتخاب شده بودند. ابزار رضایت شغلی هرزبرگ، قبل و بعد از اجرای قوانین ارتقاء بهره وری و پرداخت مبتنی بر عملکرد در بیمارستان اندازه گیری شد و تاثیر این قوانین بر رضایت شغلی پرستاران ارزیابی گردید. پایایی این ابزار نیز به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت (0/89). داده ها با استفاده از آزمون های آنووا و تی مستقل توسط نرم افزار SPSS17 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بررسی یافته ها نشان داد میزان رضایت شغلی پرستاران قبل (0/4±2/85) و بعد (0/7±2/99) از انجام قوانین مذکور تفاوت معنی داری نداشت. البته در ابعاد حقوق و مزایا و قدردانی و شناخت به صورت معنی داری افزایش و در بعد مدیریت و نظارت، رضایت مندی به صورت معنی داری کاهش یافته بود (0/05>P).
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود اجرای همزمان این قوانین با تغییر برنامه ریزی عملیاتی با مشارکت پرسنل با توجه به کسب بهره وری در منابع انسانی تجدیدنظر شود.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی پرستاران، جنوب شرق ایران، قانون ارتقاء بهره وری، طرح پرداخت مبتنی بر عملکرد
|
  • Pages 9-19
    Introduction
    Effective effort in order to reduce organizational conflict and increase mental health of staff could mean a focus on success in the performance of the organization. Considering the fast changing conditions of hospitals and the necessity of effectiveness, employees are required who have proper functioning for organizations.
    Aim: This study mainly aims to mediating role of mental health in the relationship between organizational conflict and organizational performance among Private hospitals personnel in Hamedan city.
    Method
    This study was descriptive - correlation by using of path analysis. Research population were of all Personnel of private hospitals of Hamadan city that selected by stratified random sampling method (142). For data gathering three questionnaires mental health, organizational conflict and organizational performance were used. Their reliabilities for analysis of data SPSS16 and Lisrel 8/8 software was used.
    Results
    Analysis by Alpha - chronbach were (0.85, 0.91, 0.92) resfectively. showed that the direct effect organizational conflict on organizational performance is negative and significant(-.48), but direct effect mental health on organizational performance is positive and significant (0.55). Indirect effect organizational Conflict on organizational performance with mediating role of mental health is negative and significant (-0.18).
    Conclusion
    Clearly, it is recommanded to healh care managers menage organizational conflict effectively. th would be prompte personelsʼmental health and organiztional performance respectively.
    Keywords: organizational conflict, mental health, organizational performance
  • Seyed Mohammad Tabatabai-Nasab, Mehdi Sabokro, Mohammad Bagher Fallahi Pages 20-31
    Introduction
    Nurses always confront with work family conflict. Nurse managers could be recognizing effect psychological capital on work family conflict and work engagement among nurses, and improve their performances in hospital.
    Aim: This study was done to assessing the effect of psychological capital on work engagement with mediating role of work -family conflict among nurses.
    Method
    This study was a practical study from purpose view and it was a descriptive-correlation one from methodology perspective. The statistical population of this study includes (354) nurses of Shohadaye Kargar Hospital in Yazd province. The sample size was calculated through Cochran formula and a sample of (185)nurses were selected through random classification method. For data gathering, the standard questionnaires of psychological capital (Luthans & etal, 2007), work-family conflict (Netemeyer & etal,1996) and work engagement (Schaufeli & etal, 2002) used, their validity were checked through the content validity and structural validity and reliability was checked through Cronbach’s alpha (more than 0.70) for all variables confirmed. Data analysis was performed by structural equation modeling (SEM) using Amos software.
    Results
    The finding showed that psychological capital had direct effects on work engagement with coefficient (0.731). Psychological capital has negative effect on work-family conflict with coefficient (-0.295) and on the work-family conflict with coefficient (-0.362). Also psychological capital had an effect on work engagement with mediating roles of work-family conflict and family-work conflict.
    Conclusion
    Psychological capital would be an appropriate factor to reduce the work-family conflict and increase work engagement among nurses. So, it is recommended hospital managers should take appropriate actions to maintain or increase psychological capital among nurses.
    Keywords: nurses, psychological capital, work -family conflict, work engagement
  • Amir Ghasemian, Seyed Mijtaba Hosseini, Mehrnosh Jafari, Mehri Seyedjavadi Pages 32-41
    Introduction
    Regarding the importance of health care centers and healthcare management in the occurrence of threats and crises, these centers are considered by enemies to disrupt a country.
    Aim: The purpose of this study was to assessing the knowledge of hospital senior managers about passive defense in Ardebil province in 2014.
    Method
    The present study was a cross-sectional descriptive study that conducted on (45) hospital senior managers. Sampling method was census. Data collection tool was a five-part questionnaire that provided by researchers. To determine validity and reliability of questionnaire, face and content validity (CVR: 0.79) and Cronbach’s Alpha (0.84) were used, respectively. Data analysis was performed using SPSS23 software and statistical descriptive- analytical tests.
    Results
    Most of the senior managers were male (82.2%) and their age range was (36-40). The average of management experience was (2.5) years. Only, (28.9%) of managers had knowledge in good level about "totality of passive defense", 31.1 % about "principles of passive defense", (13.3%) about "criteria of priority in therapeutic centers", and (22.2%) regarding the "criterion of reducing the vulnerability of manpower". There wasn’t any significant relationship between levels of knowledge of managers in the respective four domains with any of the demographic characteristics (P ≥ 0.05).
    Conclusion
    The knowledge of majority of senior managers of hospitals is not at a desirable level; so, training should start from the level of managers and specialists and gradually develops to other personnel.
    Keywords: hospital, passive defense, senior managers
  • Farnaz Boyokzadeh, Hassan Navipour, Zohreh Vanaki, Marziye Asareh Pages 42-52
    Introduction
    Nurse managers must be notice to staff commitment more than other organizational issues, because they can solve the staff problems effectively in order to attainment of organozational goals. So, their emotional intelligence play a mediator role for their abilities in managerial tasks and improving their performances.
    Aim: This study was done for assessing the effect of management development plan in emotional intelligence on nurses’ organizational commitment.
    Method
    This study was a semi- experimental that was done in (2016), and its intervention was based on the Bar-On Model of Emotional Intelligence in (8) formal educational session and (2) months follow up with indirect control and supervision on nurse managers’ behaviors (18 nurse managers) in case group. The effects of this education program (management development plan) in two groups assessed on nurses’ organizational commitment in two hospitals before and after intervention. All of nurses in two hospitals were samples (94 nurses in case group and 108 nurses in control group). Of course, hospitals allocated to two groups, randomly. And nurses in two groups were matched. For data gathering Allen & Meyer (1990) scale with Alpha-Cronbach (0.95) used. And for analyzing statistics test such as Mann-Whitney test, t-test, Chi-squared and Sign test of Wilcoxon used by SPSS 16.
    Results
    Findings showed that before intervention organizational commitment between nurses in two groups are the same, Mann-Whitney test (P=0.896). After intervention there was a significant difference between means in two groups(P
    Conclusion
    It is recommanded to nurse managers that use this plan for management development (nurse managers training) and they observe improving nurses’ organizational commitment.
    Keywords: emotional intelligence, management development, nurses, nurse managers, organizational commitment
  • Habib Shareinia, Raziyeh Khalilian, Tahereh Bloochi Beydokhti, Hamid Javadi, Mahdi Hosseini Pages 53-63
    Introduction
    Emergency medical services (EMS) staff are the first health personnel who experiencing stressful situations and this is resulting to burnout that is one of the key factors of reduction in performance.
    Aim: The aim of this study was assessing relationship between job satisfaction and burnout among prehospital emergency staff.
    Method
    In this cross-sectional study, which was done during 2015. With census method (100) pre-hospital emergency staff who worked in urban and road bases Gonabad city were examined. Job satisfaction and burnout respectively with questionnaires JDI (Job descriptive index) and Maslach Burnout were assessed. Data analyzed by SPSS20 software using statistical analytical (Pearson, ANOVA and t- test) tests.
    Results
    The mean score burnout (18.14±7.54) and job satisfaction (2.93±0.70) was that the greatest satisfaction for people to communicate with colleagues (3.53 ± 0.88) and the lowest satisfaction was related to the salaries and benefits (2.08 ± 0.75). The mean score emotional exhaustion was (24/53 ± 11/22), depersonalization (11.60±4.92), and personal accomplishment (19.29±6.48). Emational exhavstion and personality depersonalztion were in moderate level and personal accom plishment was in hight level. According to Pearson statistical test, there was a significant and inverse relationship between job satisfaction with emotional exhaustion (P = 0.0001) and personality depersonalization (P= 0.04). However, there was no significant statistical relationship between job satisfaction and personal accomplishment (P= 0.36).
    Conclusion
    Health care policy makers would be decreased emotional exhaustion, depersonalization, and personal accomplishment for emergency medical services (EMS) staff by increasing salary and benefits in their job, that it would be increased their job satisfaction respectively.
    Keywords: burnout, emergency medical services (EMS), job satisfaction, prehospital emergency
  • Mahbobeh Safavi, S. Mehdi Abdollahi, Maryam Salmani Mood, Hossein Rahimh, Manizhe Nasirizade Pages 64-72
    Introduction
    Decresead nurses’ job satisfaction is resulted to poorly their performances and hospital acheivement to aims will be unsucessfully.
    Aim: The aim was relationship between nurses’ quality performance and their job satisfaction in Birjand hospitals in (2012).
    Method
    A descriptive-analytic study was conducted on (100) nurses who were worked in hospitals in Birjand city in (2012). For data gathering were used two questionairs that they provided by researcher. For assessing nurses’ performance (31) head nurses were completed this questionair that it had seven domins; responsibility, continuity in learning, application of knowledge and skills, professional ethics, quality of care, self-control and professional participation. Its reliability was (0.86) by test and re- test. Also, nurses’ job satisfactionwas aquestionair with (35) questions in eight domains; satisfaction in job conditions, job security, salary and benefits, reationship with colleagues, supervision, management policies, job situations and work/ life relation. Its reliability was (0.88) by Alpha Cronbach. Data were analyzed using Pearson & Spearman correlation coefficient and one-way ANOVA by SPSS19.
    Results
    The fidings showed that nurses (75%) had moderate satisfaction to job. And (60%) of them were good in quality performances from head nurses’ viewpoints. Correlation coefficient indicated that there was a positive and significant relationship between job satisfaction and nurses ‘quality performance (P = 0.03). There was a positive and significant relationship between job satisfaction with nurses’ quality performances and its components; responsibility, continuity in learning, application of knowledge and skills, professional ethics and quality of care.
    Conclusion
    It is recommended to nurse managers notice and evaluate others domains in nurses’ quality performance such as professional participation, management and leadership, and their self-control and give feedback to them effectively.
    Keywords: job satisfaction, quality of performance, nurse
  • Houman Manoochehri, Fariba Shahab Lavasani, Forozan Atashzaded Shoriedh Pages 73-82
    Introduction
    The first and most important source which staff face to it in justice implementation in organization is head or direct director who is responsible to all personnel with complete authority.
    Aim: The aim of this study was assessing relationship between head nurses’ leadership style and perceived organizational justice by nurses.
    Method
    This descriptive study was conducted in public teaching hospitals related to Shahid Beheshti Medical Sciences University in (2014). Blake and Mouton (1960) Management Network Questionnaire was used for head nurses and Niehoff and Moorman (1993) Organizational Justice Questionnaire was used for nurses. And (50) head nurses were participated by census method and (336) questionnaires were distributed to available nurses in units. Reliability Black and Mouton management network questionnaire was evaluated using Cronbach’s alpha (α=0.85) and test -retest (r=0.90). Reliability Organizational Justice Questionnaire was evaluated using Cronbach’s alpha (α=0.93). Analysis of data was done by SPSS20 and by Independent One-Way Variance, Toky, ANOWA, and Kroskalvalis analysis.
    Results
    The results showed that the highest numbers of nurses were under the team leadership style and by using of One-Way Variance analysis, the mean of justice organization in 4 groups of leadership style was significant (P = 0.031). The mean of organizational justice in club style (2.75) is more than other leadership styles.
    Conclusion
    It is recommanded to head nurses that they would be developed range of theirselves leadership style by this nursesʼ percived organizational Justice Would be improved.
    Keywords: leadership style, organizational justice, management network, head nurse, nurse
  • Mehraban Keshmiri, Zohreh Vanaki, Robabeh Memarian Pages 83-93
    Introduction
    Studies did not confirm the effect of continuing education on nurses’ performances change. One of the managerial approach in this issues review again this process carefully.
    Aim: This study was done to determine the effect of applying “The Participative Continuing Education Based on Competency Model” on quality of ICU in the open heart surgery.
    Method
    This was a quasi-experimental study and nurses who were employed through open heart surgery of adult in the Shahid Rajaii hospital in (2016) participated. They were selected by non-randomized method in case (all the numbers) and correspondence controlled group by using of propensity score (using SMD index, this entry confirmed: SMD˂0.15). Data collection tools inclue; the observational checklist of performance, nursing note and ICU charting sheet. It`s validity and reliability was evaluated with content validity and inter-rater reliability (r= 0.85). The designed plan by “The Participative Continuing Education Based on Competency Model” including nine steps: formed the core of education, preparing the environment, preparation resources, capacity building training education administrators, participatory training needs assessment, instructional design, implementation, educational supervision, giving feedback and final evaluation which it plans implemented for 9 months. Checklists before and after in two groups were completed by co-researcher and data analyzed by Wilcoxon, Man Whitney and step by step regression tests with SPSS22.
    Results
    The Man-Whitney test showed that the before intervention between two groups there was no significant difference(P˃0.05). But after intervention there was significant difference (P˂0.05) between two groups by The Man-Whitney test.
    Conclusion
    It is suggested that designed plan by “The Participative Continuing Education Based on Competency Model” use in to continving education specially in the open heart surgery units for improving nurses’ competencies improved.
    Keywords: open heart surgery, Participative Continuing Education Based on Competency Model, quality of nursing care
  • Seyed Hamid Seyedbagheri, Hadi Khoshab Dr, Mostafa Mahdizadeh Mr, Mojtaba Yaghobipoor Mr, Mahya Khoshab Mrs Pages 94-103
    Introduction
    Enforcement productivity law and performance-based payment are important because of its impact on health interventions, nurses’ job satisfaction and their quality of work life. But, action plans of them always confront with challenge.
    Aim: The aim of this study was assessing implementation of enforcement productivity law and performance-based payment and nurse's job satisfaction.
    Method
    In this cross-sectional and descriptive study in two stages within 4 years (2012-2016), 500 nurses’ satisfaction was measured who are worked in (17) health care organization in Sistan & Baluchestan and (14) health care organization in Kerman proveniences. They selected as a quota- sampling. Data gathered by the standard questionnaires of Herzberg Job Satisfaction Theory before and after the law improving productivity and pay for performance plan and the impact of this legislations on nurse's job satisfaction was evaluated. Its reliability was measured by Alpha-Chronbach (0.89). Data analyzed by t-test and ANOVA with SPSS17.
    Results
    Finding showed that the mean of overall nurse's job satisfaction before (2.85±0.4) and after (2.99±0.7) the law enforcement of improving productivity and performance-based payment plan hadnt been increased significantly (P>0.05). Of course, in salary & benefit and recognition domains of job satisfaction increased significantly and in supervision & management domains significantly decreased(P
    Conclusion
    It is recommended that for attaining human resource productivity change action plan of law enforcement of improving productivity and performance-pased plan accompapayment nied with staff participation.
    Keywords: productivity law, performance-based payment, nurses, job satisfaction, South East of Iran